Hedelmälähettiläs

Lähtökuopissa

14.01.2016

Elämä on täynnä yllätyksiä ja minä olen elävä todiste siitä.

Olen Lilja Kanerva, 18-vuotias lukiolainen Tampereelta. Olen luonteeltani iloinen ja ihmisiä rakastava yksilö. Intohimoihini kuuluuvat matkustaminen, kuntosalilla käynti, avantouinti ja valokuvaus. Viime vuoden olin vaihdossa Australiassa ja se oli ehdottomasti elämäni paras ja kasvattavin vuosi tähän mennessä.

IMG_4118

IMG_4137

Muutama kuukausi sitten osallistuin R-kioskin ja Frooshin kilpailuun, jossa mahdollisuutena oli voittaa matka Guatemalaan, töihin banaanifarmille. Kyseinen kilpailu osui silmääni, kun selailin tavalliseen tapaan Facebookia yhtenä iltapäivänä koulun jälkeen. Olin juuri lähettänyt muutamia työhakemuksia kun tämä osui silmääni:

”Hedelmälähettiläänä pääset osallistumaan noin viikon mittaiselle Fruit Farm -matkalle Guatemalaan ja olemaan mukana raportoimassa siitä R-kioskin nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Hedelmälähettiläänä saat hyvän käsityksen hedelmätilan elämästä kehittyvässä maassa. Teet töitä farmilla ja autat pelloilla, opit hedelmistä sekä siitä, miten ja millaisissa eri muodoissa ne päätyvät suomalaisten välipaloiksi”

Päätin hakea heti mukaan, sillä kiinnostukseni heräsi ja tällainen juttu kuulosti juuri minulle sopivalta. Päätin kirjoittaa hakemuksen sydämeni pohjasta ja kertoa todenmukaisesti palosta ja intohimosta, joka minulla on matkustamista ja uusia kulttuureita kohtaan.

Kerroin vaihtovuodestani ja siitä kuinka se on vaikuttanut minuun ihmisenä. Kerroin kuinka matkustaminen on aina ollut minulle tärkeää ja että olen ennakoluuloton ja janoan ymmärrystä erilaisista kulttuureista ja ihmisistä. Taisin myös mainita rakkauteni hedelmiin.

Olin jo melkein unohtanut koko kilpailun, kun puhelimeni soi ja minut pyydettiin jatkohaastatteluun Vantaalle. Puhelun jälkeen olin hyvin hämmentynyt, sillä kaikkien hakeneiden joukosta juuri minut oli valittu jatkoon. Kävin haastattelussa ja jäin odottamaan jännittyneenä tietoa.

Kun puhelimeni soi seuraavana päivänä ja sain kuulla, että minut on valittu R-kioskin Hedelmälähettilääksi, en meinannut uskoa korviani!

Aloin hyppiä tasajalkaa koulun pihalla ja sain varmasti paljon kummastuneita katseita, sillä puhelun loputtua aloin kirkua onnesta. En osaa sanoin kuivailla kuinka innostunut olin! Nyt on sitten matkan aika koittanut. Lähden lauantaina Guatemalaan viikoksi töihin banaanifarmille. Saan tutustua paikalliseen kylään ja sen kulttuuriin, sekä nähdä millainen vaikutus kyseisellä banaanifarmilla on yhteisöön. Tämä on mielestäni uskomattoman mahtava tilaisuus, sillä näin vaihtovuoden jälkeen pelkkä turismimatkailu ei enää vaan iske ja haluan oikeasti päästä jyvälle maan kulttuurista.

IMG_4145

IMG_4131

Tähän matkaan liittyy myös muutakin kuin se, että pääsemme näkemään Guatemalalaisen banaanifarmin elämää.  Tällä Fruit Farm-projektilla on toimintajatuksena TRADE NOT AID. Eli, että kaupankäynti on parempi keino auttaa kehittyviä maita kuin pelkät avustusrahat. Avustusrahat joita länsimaat antavat kehittyville maille saattavat päätyä vääriin käsiin korruptoituneessa maassa, eivätkä hyvästä tarkoituksestaan huolimatta päädy hyödyntämään avun tarpeessa olevia ihmisiä. Minun tehtäväni on tarkkailla ja raportoida, kuinka hedelmäfarmi tukee kyläyhteisöä ja millaisista olosuhteista ja minkälaisen prosessin kautta hedelmät päätyvät meidän suomalaisten välipaloiksi, vaikkapa R-kioskin hyllylle.

Tällä hetkellä on laukut pakattuina, innostunut kutina mahanpohjassa, avoin mieli ja paljon paljon kiitollisuutta tästä yllättävästä mahdollisuudesta.

Vamos!