Hedelmälähettiläs

Mano y mano con el banano – Hand in hand with the bananas

01.02.2016

Viimeisenä päivänä Guatemalassa pääsimme tutustumaan Itsenäisten banaanien kasvattajien järjestöön, jossa kuulimme mihin kaikkeen banaanifarmeilla ja niiden toiminnalla oikeastaan pyritään. Olin kuluneen viikon aikana nähnyt omin silmin monia positiivisia vaikutuksia, joita banaanifarmilla on yhteisöön. Tuhannet työllistyvät, lapsilla on mahdollisuus käydä koulua ja banaanifarmin ympärille on kehittynyt turvallinen yhteisö, jossa elämällä on hyvät edellytykset. Mutta oli myös todella kiinnostavaa kuulla mitä muuta banaanifarmi tarjoaa työntekijöilleen.

IMG_5427

IMG_5392

 Järjestö pyrkii myös luomaan työpaikkoja naisille. Nykyään 18% banaanifarmin työntekijöistä onkin jo naisia. Se kehottaa yrityksiä kohtelemaan työntekijöitään reilusti ja kunnioittavasti, tukemaan tasa-arvoista työpaikkakulttuuria naisten ja miesten välillä sekä ehkäisemään seksuaalista häirintää. 

Järjestö haluaa edistää koulutusta ja terveydenhuoltoa, mikä näkyi banaanifarmilla kouluna ja sairaalana, joissa kummassakin pääsimme vierailemaan.

Banaanifarmin työntekijöille on tarjottava kirjallinen työsopimus, säännöllinen palkan maksu, työturvallisuus ja lainmukaiset lomapäivät. 

Järjestö auttaa myös taistelussa HIV:iä vastaan luomalla ihmisille lisää tietoisuutta erilaisilla projekteillaan. Banaanifarmeilla on pyrittävä tekemään ympäristötietoisia ratkaisuja ja suuntana on kestävämpien valintojen kautta kestävä tulevaisuus.

Banaaneista tuleva jäte pyritään pitämään minimissä koko tuotannon ajan.

Kaikki banaanit käytetään hyväksi, osa viedään suoraan markkinoille ja osa kuljetetaan sinne mehutehtaan kautta. Hauska fakta oli, että mehutehtaissa banaaninkuoret syötetään lehmille, jotka kuulemma rakastavat niitä.

Kokonaisuudessaan reissu oli ihan mahtava ja (jos voin vielä kerran käyttää kuvausta erittäin silmiä avaava. On vaikea sanoin kuvailla miten onnelliset fiilikseni ovat, koska pääsin osallistumaan tälle matkalle. En ole koskaan oppinut näin lyhyessä ajassa näin paljon uutta ja oikeasti saanut näin paljon uutta perspektiiviä elämään. Matkailu todella rikastaa ja avartaa! 

IMG_5802

“Please be a traveler, not a tourist. Try new things, meet new people, and look beyond what’s right in front of you. Those are the keys to understanding this amazing world we live in.” Andrew Zimmern

Haluan kiittää R-kioskia ja Frooshia tästä upeasta mahdollisuudesta ja toivon, että te lukijat olette nauttineet yhteisestä matkastamme!

 Lilja