Kauppiaiden kokemuksia

Millaista arki on R-kauppiaana? Annetaan heidän itse kertoa!
Katso avoimet paikat tästä: www.r-kioski.fi/kauppiaaksi

Triplan R-kioskilla riittää vilinää

Pasilassa sijaitseva Tripla on pääkaupunkiseudun uusimpia ja suurimpia ostoskeskuksia. Jouni Minkkinen toimii siellä kahden R-kioskin kauppiaana.

Jouni on paluumuuttaja, joka on viettänyt takavuodet Lontoossa. Hän on toiminut aiemmin freelancerina, yrittäjyys ei siten ollut hänelle täysin uusi asia. R-kauppiaana Jouni aloitti ensin Kannelmäen Kaaressa viitisen vuotta sitten kuultuaan tutuilta R-kioskin konseptista. Ajatus tuntui houkuttelevalta ja sai pian ilmaa siipiensä alle. Triplan R-kauppiaana Jounilla on menossa jo toinen vuosi.

Uusi ura alkoi Jounin omien sanojen mukaan jokseenkin vauhdikkaasti. Elettiin lokakuun loppupuolta, jolloin valmistaudutaan vuoden ehkä kiireisimpään sesonkiin, joulunalusaikaan. Kioski pyöri tuossa vaiheessa vuotta täysillä, kun tuoreen kauppiaan piti tarttua ruoriin. Sisäänajo oli kaiken kaikkiaan tehokas.

Jounin ei kuitenkaan tarvinnut aloittaa yksin, vaan tukenaan hänellä olivat aluemyyntipäällikkö sekä myynti- ja konseptivalmentaja. Työ alkoi useamman viikon mittaisella mentoriopettajan perehdytysjaksolla, jossa käytiin seikkaperäisesti läpi työhön liittyvät osa-alueet ja käytännön asiat.

Positiivista oli se, että kauppa kävi kuin siimaa, eikä liiketoimintaa tarvinnut rakentaa alusta asti itse. Työhön ja toimenkuvaan pääsi hyvin sisään.

– Konsepti tarjotaan uudelle kauppiaalle valmiina. Se mitä myydään ja milloin, on selvää, samoin kuin erilaiset kampanjat. Onkin helpottavaa, ettei minun yrittäjänä tarvitse käyttää aikaa ja resursseja siihen, hän toteaa.

Aamiaista tai välipalaa – kaikkea saa Ärrältä

Pasila on Suomen vilkkain rautatieasema, sillä kaikki Helsingin junat pysähtyvät siinä mennen tullen.

Jouni halusi Triplan R-kauppiaaksi muun muassa siksi, että paikan sijainti oli työmatkan suhteen suotuisampi. Hän kaipasi urallaan myös uusia haasteita.

Jos Kaaressa oli jo vilkasta, Triplassa työtä ja vastuita olikin tarjolla kaksin verroin. Triplan kioskit sijaitsevat Pasilan asemahallin molemmissa sivustoissa, itäraiteiden 1-2 välissä sekä länsiraiteiden 10-11 läheisyydessä, eli väkeä kulkee paikan läpi sen mukaisesti.

Jounin kioskit työllistävät kaikkiaan 17 henkilöä. Toinen kioskeista on pienempi, jossa pärjätään yhdellä työntekijällä per vuoro. Toisessa henkilöstötarve on isompi.

– Asiakkaita riittää tasaisesti pitkin päivää, ruuhka-aikaan hieman enemmänkin. Täällä käy sekä junalla liikkujia että paikallisia, ja ikähaarukka on laaja, Jouni kertoo.

R-kauppiaalle on etua elintarvikealan tuntemuksesta, sillä tänä päivänä tarjonta pyörii paljon ruuan ympärillä. Ketju on panostanut vahvasti pikaruokapuoleen, kuten aamiais-. ja välipalatarjontaan, jotka ovat tätä nykyä sen ydinliiketoimintaa.

Kioskin päivä alkaa jo aamuviideltä, jolloin paistetaan suolaiset pasteijat, croissantit, ja erilaiset pullat vitriiniin odottamaan asiakkaita. Jääkaappiin paistetaan lisäksi tacitokset, pizzat ja sliderit, jotta kaikki olisi valmista, kun lähijunaliikenne alkaa vilkastua aamukuuden aikoihin. Myös kahvit valmistetaan termoksiin asiakkaita odottamaan. Kun paistotyöt on saatu valmiiksi, ryhdytään valmistelemaan täytettyjä croissanteja ja leipiä. Ne tehdään paikan päällä saman päivän aamuna.

Valmis ja varma konsepti auttaa menestymään

Vaikka jokainen R-kioski on omanlaisensa, konsepti on pohjimmiltaan sama. Kioskikohtaisesti on toki tiettyä hienosäätöä ja valikoimassa on myös eroja. Yksi kioski voi olla tiloiltaan laaja, ja toinen vastaavasti kompaktimpi. Sairaalan R-kioski on erilainen kuin lentokentän tai rautatieaseman.

Kunkin R-kioskin valikoima on kuitenkin mietitty sen asiakaskunnan mukaan.

– On helpottavaa tietää, ettei minun R-kauppiaana tarvitse pohtia edes sitä, miten voisin laajentaa ruokavalikoimaani, vaan minulle tarjotaan siinäkin kohtaa valmiiksi mietityt tuotteet, samoin kuin se, miten niiden valmistus onnistuu kioskin tiloissa ja mihin tuotteiden vaatimat raaka-aineet mahtuvat, Jouni toteaa.

R-kauppiaaksi ryhtymistä harkitsevia Jouni kannustaa tarttumaan rohkeasti tilaisuuteen.

– Franchising yrittäjyyden ideana on, että raiteet on rakennettu valmiiksi ja sinä vain hyppäät mukaan ja otat siitä kaiken irti. Se edellyttää sitoutumista konseptiin, mutta onneksi siinäkin on väljyyttä. R-kauppiaana sinulla on silti yrittäjän vastuut ja vapaudet, sillä pyörität omaa bisnestä, hän summaa.

Rekrytointi oli Jouni mukaan jossakin vaiheessa hieman haasteellista, mutta onneksi nyt löytyy taas tekijöitä

– Koen työntekijöiden palkkaamisen hyvin vastuulliseksi ja pyrin paneutumaan asiaan huolella. Perehdytän uudet työntekijät tehtäviinsä. Ketjun puolesta on myös verkkokurssi sekä face to face -koulutuksia. Hygieniapassi on työnhakijoilla hyvin tavallinen tänä päivänä, mutta jos sitä ei ole, se hankitaan koulutusjakson aikana, hän valottaa.

Ketjun tuki ja vankat raamit auttavat R-kauppiasta kaikissa hallinnollisissa tehtävissä, kuten vaikkapa palkanlaskennassa samoin kuin markkinoinnissa ja mainonnassa.

Valmiiden raamien ja tuen ohella Jouni pitää isona etuna nykyisessä toimessaan R-kauppiaana sitä, että kovasti työtä tehdessä pääsee myös oman vaivannäkönsä hedelmille.

– Konseptina franchising on varma ja turvallinen vaihtoehto yrittämiseen. Ja asiahan on, kuten aina rekrytoidessakin ihmisille totean, ettei mikään asia ole niin vaikea, etteikö sitä oppisi. Voinkin suositella R-kauppiaaksi ryhtymistä myös toisille, Jouni Minkkinen summaa.

(Teksti Irmeli Kojonen)

Uusi ura R-kauppiaana

Joni Grundström aloitti Raaseporissa, Karjaalla R-kauppiaana maaliskuussa 2023 ja tämän lisäksi Hangon R-kauppiaana keväällä 2024. Nuoresta iästään huolimatta Jonilla oli tätä ennen ehtinyt kertyä laajalti työkokemusta myös ravintola-alalta.

Aiemmin Joni on ollut tarjoilijana Viking Linen laivoilla ja hänellä on ollut oma luomuelintarvikemyymälä Pohjan liikekeskuksessa sekä golfravintola Raaseporin Ruukkigolfissa. Joni näkee nykyisessä tehtävässään paljon yhteisiä nimittäjiä ravintolatyölle. 

– Olen aina tykännyt leipomisesta ja etenkin voileipäkakkujen tekemisestä. Omassa yrityksessä tuurasin välillä kokkiamme ja tein muutenkin jonkin verran töitä keittiön puolella. Myös tässä työssä puhtaus, ruokatuotteiden tuoreus sekä tuotetietous ovat aivan keskeisiä, hän kertoo. 

Ajatus R-kauppiaaksi ryhtymisestä syntyi pikkuhiljaa. Yhtenä kimmokkeena päätökselle oli aiempi kokemus Karjaan R-kioskilla työskentelystä. Delitukun vuokrasopimuksen loputtua Joni päättikin tarttua tilaisuuteen ja napata Kauppiaankadun yrittäjävastuun itselleen. 

– Konseptinahan tämä on aivan loistava juuri vahvan tukiorganisaation vuoksi. R-kauppias saa sieltä aina valmiit manuaalit, ja tuotevalikoima on loppuun asti mietitty, hän valottaa. 

Toisaalta vain taivas on rajana sille, miten kioskin toimintaa voi laajentaa ja kehittää, kunhan noudattaa R-ketjun minimivaatimuksia. 

Tämä on Jonille tärkeää, sillä hän nauttii työssään myös sen tarjoamasta yrittäjän vapaudesta. 

R-ketju vastaa haasteisiin sesonkikohtaisin kampanjoin Kauppiaankadun R-kioski työllistää kauppiaan lisäksi yhden kokoaikaisen työntekijän. Lisäksi on osapäiväisiä kiireapulaisia. 

Jonin kioskia on ehditty kiitellä viihtyisyydestään ja siisteydestään. Siinä missä R-kioskit tunnettiin ennen Veikkaus- ja tupakkamyynnistään, tänä päivänä niissä panostetaan yhä enemmän fastfood-tarjontaan. 

– Paljon menee esimerkiksi pizzaa, taquitoja ja slidereita. Hodarit ovat meillä kuitenkin ehkä se suosituin artikkeli tällä saralla, Joni toteaa. 

Sesongit näkyvät vahvasti myynnissä. Joulun alla ilmestyy paljon uusia asiakkaita, sillä kioski palvelee myös postipakettien noutopisteenä. Myös loma-aikoina näkyy isompi piikki myynnissä, kun ihmiset lähtevät liikkeelle ja kioskista ostetaan mukaan kaikenlaista pikkunaposteltavaa. 

Viime vuonna Joni valmistui merkonomiksi. Koulutuksesta on ollut Jonille paljon hyötyä urallaan liiketaloudellisissa kysymyksissä ja esimerkiksi tavoitteiden suunnittelussa. Joni hoiti myös palkanlaskennan aiemmin itse. 

– Nyt sen tehtävän saa jättää toisille, sillä se hoituu tukiorganisaation kautta, hän toteaa tyytyväisenä. 

Ketju vastaa kysyntään aina sesonkien mukaisin kampanjoin, mikä on Jonista tärkeää. 

– Tukiorganisaation ansiosta ehtii paneutua paremmin itse työhön, eli asiakaspalveluun ja kioskin ulkoasusta huolehtimiseen. R-kioskihan on tällaisella paikkakunnalla eräänlainen paikallisten olohuone, ja meille jokainen asiakas on tärkeä, R-kauppias Joni Grundström summaa. (Teksti Irmeli Kojonen) 

www.r-kioski.fi/kauppiaaksi

Kokista R-kauppiaaksi

Kun Qasim Khokhar muutti aikoinaan työn perässä Suomeen, hän tuskin osasi arvata, että hän ryhtyisi joskus vielä R-kauppiaaksi.

– Olen koulutukseltani kokki, jota työtä sitten työluvan saatuani teinkin Helsingissä ensin yhden pienemmän ravintolan palveluksessa, ja sitten Helsingin Forumissa, jossa työskentelin eräässä pikaruokapaikassa.

Kotimaassaan Qasim oli tottunut siihen, että kokkina hänellä oli apunaan keittiössä useita käsipareja. Suomessa tilanne oli kuitenkin toinen, ja työ fyysisesti hyvin raskasta. Kuusi vuotta viimeisimmässä paikassa työskenneltyään hän tunsi ajan olevan kypsä muutokselle.
– Puntaroin mielessäni eri vaihtoehtoja, ja vuonna 2017 ryhdyin sitten R-kauppiaaksi Tikkurin ostoskeskukseen, hän valottaa.

Kohta sen jälkeen hänestä tuli sai vastuulleen myös toisen, Oulunkylässä toimivan, R-kioskin.

Yhteensä R-kioskeja on ympäri maata noin nelisen sataa, mutta Qasim Khokharin mielessä oli yksi ylitse muiden.

Kun aluemyyntipäällikkö eräänä päivänä sitten ehdotti, että hän ottaisi vastuulleen Helsingissä ostoskeskus Jumbossa toimivan R-kioskin, Qasimia ei tarvinnut houkutella sen enempää.

– Kioskin sijainti on minulle mitä edullisin, sillä asun perheeni kanssa lähellä Jumboa. Muutenkin pidän paikasta ja monesti ohi kävellessäni katselin sitä haikeana, hän kertoo.

Innostava ja monipuolinen työ

Hän kiittelee työtään vaihtelevaksi ja mielenkiintoiseksi. Ja mikä hienoa, energiaa jää muuhunkin kuin työn tekoon.

– Onhan se työntekijöillekin mukavaa, kun kauppiaalla riittää virtaa päivään, hän toteaa hymyillen.

Ravintola-alan osaamisesta on Qasimille ollut hyötyä siinä mielessä, että tänä päivänä R-kioskilla myydään myös erilaista pikkupurtavaa pieneen tai isompaankin nälkään.

– Urani alussa kioskeissa myytiin ehkä suhteellisesti enemmän pullaa ja tupakkaa kuin nyt. Tätä nykyä myymme myös pikaruokaa, muun muassa herkullista Crispy Chickeniä ja pikkupizzoja.

R-kioskissa ruuan tuoreus on todella tärkeää ja kioskeista löytyvät omat uunit.  Päivän alussa Qasim valmistaakin ensi töikseen tuoreet sämpylät, jotka tekevät nopeasti kauppansa. Uutta tehdään päivän mittaan.

Jumbon kioskissa on yhteensä viisi työntekijää, joista kaksi on reservissä ja kolme vakituista.

– Itse R-kioski on konseptina todella mukava, sillä yrittäjällä on siinä takanaan vahva organisaatio ja sen tarjoama tuki. Esimerkiksi oma palkanlaskija auttaa eri kysymyksissä. Ja kaikkeen saa apua ja neuvoa aina kun tarvitaan, hän huomauttaa.

R-kauppiaana toimiminen on hänen mukaansa ennen kaikkea hyvin inspiroivaa, sillä uutta tulee jatkuvasti. Joka neljäs viikko on uusi kampanja ja siihen liittyvät tuotteet. Mainonta ja markkinointi ovat nekin loppuun asti mietittyjä. Kauppiaan tarvitsee vain laittaa tuote oikealle paikalleen.

Ison ketjun tuoma varmuus tarjoaakin hänen mukaansa mitä parhaimmat puitteet yrittämiseen.

– Voin suositella tätä muillekin ravintola-alan ammattilaisille hyvillä mielin, Qasim Khokhar toteaa.

www.r-kioski.fi/kauppiaaksi

(Lähde: Ravintola, Kahvila & Fastfood 1/2023)

R-kioskista alku yrittäjyyteen - ” Mitä vain osaa, kunhan haluaa tarpeeksi”, sanoo R-yrittäjä Jutta Peltonen

Ensimmäiset muistot Ärrästä tulevat Jutta Peltoselle mieleen lapsuudesta vuosien takaa.

- Se oli pieni konttikioski Tikkakoskelle, jonne vein kaikki rahani ja ostin Pokemon-kortteja, Jutta nauraa.
Nykyisin kolmekymppinen R-kauppias on toiminut yrittäjänä ketjulle jo yli kymmenen vuotta. Noihin vuosiin on mahtunut paljon muutoksia.

– On ollut kiva olla mukana niissä muutoksissa. Kun aloitin työt ketjulla yli kymmenen vuotta sitten, R-kioskeilla alettiin puhumaan kahvin myymisestä. Silloin alkuun sitä saattoi mennä muutama kuppi päivässä. Nykyisessä R-kioskissani menee satoja kuppeja päivässä, Jutta kuvailee.

Jutta toimii nykyisin yrittäjänä Jyväskylän Sairaala Novan yhteydessä olevassa R-kioskissa, jossa vilskettä riittää. Tasainen asiakasvirta koostuu sairaalassa asioivista sekä henkilökunnasta.

-Tämä on aika vilkas piste, ja samalla toki vastuutakin on enemmän. Työvuorossa on samaan aikaan monta työntekijää ja tavaraa liikkuu paljon.

Jutan luotsaamassa kioskissa on kuusi vakituista työntekijää sekä muutama tuttu tuuraaja tarvittaessa.

-Mulla on tosi hyvä tiimi ja tykkään kaikista kovasti. Välillä tämä työ tuo haasteitakin, mutta se on myös työn suola. Kun henkilöstöjohtaminen onnistuu, niin se on tosi palkitsevaa.

Matala kynnys yrittäjyyteen

R-kioski tarjoaa matalan kynnyksen ja mahdollisuuden menestyä itsenäisenä yrittäjänä Suomen suurimmassa franchisingketjussa. R-kauppiaana käyttöönsä saa vahvan brändin, toimivan ja jatkuvasti kehittyvän myymäläkonseptin sekä monipuoliset tukipalvelut. Yrittäjän rahoitustarve jää pieneksi, koska   R-kioski hoitaa investoinnit. Sopimuskausi on kolme vuotta kerrallaan.

Jutan mukaan R-kioskin kannattavuus on paljolti kiinni yrittäjästä itsestään.

-Pitää huolehtia siitä, että tuotteita on riittävästi ja kioski on siistissä kunnossa. Tärkeää on myös henkilökunnan valmentaminen ja ennen kaikkea asiakasviihtyvyys. On pystyttävä pitämään kulut balanssissa. Kyllä se duunia vaatii, mutta hyvin olen pärjännyt, Jutta hymyilee.

Nuoren mutta kokeneen R-kauppiaan mielestä tärkeää on sekin, että oikeaan kioskiin löytyy oikea persoona, sillä asiakaskunnat vaihtelevat kohteen mukaan. Jutta korostaa, että R-yrittäjyys on kulujen laskemisen lisäksi vahvasti asiakaspalvelutyötä.

-Sanoisin myös, että kuten kaikessa yrittäjyydessä, tästä työstä pitää todella tykätä, jotta sitä jaksaa tehdä.

Jutan työskentelyä seuratessa välittäminen omaa työtä kohtaan tuleekin hyvin selväksi. Haastattelun aikanakin hän järjestelee ohimennen hyllyillä olevia tuotteita siistimpiin riveihin. Töitä Jutta laskee tekevänsä noin 50 tuntia viikossa työpaikalla, mutta välillä myös illalla kotona läppärin ääressä.

-Oman työajan rajaaminen on itsestä kiinni. Itse olen lukujen kanssa sellainen, että seuraan niitä ehkä enemmänkin kuin olisi tarpeen.

Jutta vakuuttaa, että vapaa-aikaakin R-kioskin yrittäjälle kyllä jää.
-Itse seinäkiipeilen ja ulkoilen koirani kanssa. Lumilautailu on myös sydäntäni lähellä.

Ihanat kanta-asiakkaat

R-kauppiaat pitävät yhtä kioskia tyypillisesti kolmen vuoden sopimuksen ajan kerrallaan. Vastuullisimmille ja vilkkaimmille paikoille kannukset täytyy niin sanotusti ansaita. Jutan ensimmäinen työkokemus ketjun palveluksessa tapahtui tuuraajana Jyväskylän Palokan R-kioskissa.

-Silloinen esimies ja muut kouluttajat olivat ihania. Vastaanotto oli tosi lämmin ja auttavainen. Uutta opittavaa oli paljon, mutta tekemällä tuli koko ajan paremmaksi.

Palokan jälkeen Jutta oli töissä Jyväskylän Kangasvuoressa toisella yrittäjällä, joka on nykyisin hänen kollegansa.

-Uran aikana on tullut tutuksi myös monta ihanaa kanta-asiakasta, kuten Kangasvuoren R-kioskin vanhemmat herrasmiehet, jotka istuivat kioskissa monena iltana pelaamassa, Jutta muistelee.

Kokemuksen karttuessa nuori nainen sai ketjulta vaativampia kauppiaspaikkoja, kuten Jyväskylän Matkakeskuksen R-kioskin, jossa esimerkiksi tuotteiden määrä oli huomattavasti suurempi kuin mihin Jutta oli aiemmin tottunut. Pelkäämätön asenne kuitenkin on vienyt yrittäjää jatkuvasti eteenpäin.

-Olen aina ajatellut, että mitä vain osaa, kunhan haluaa tarpeeksi.

Jutta suosittelee yrittäjyyttä R-ketjussa kaikille, jotka tykkäävät itsenäisestä työstä ja siinä kehittymisestä. Vaikka vastuuta on paljon, taustalla on ison ketjun tuki.

– R-kioskin starttivalmennuksen jälkeen meillä on myyntivalmennuksia 3-4 kertaa vuodessa ja kerran vuodessa Ärräpäivät, R-kauppiaiden suurtapahtuma. Lähimpiä kollegoita tulee tavattua myös töiden ulkopuolella.

Työ on ollut varsin mukaansa tempaavaa ja toimenkuva on hyvin monipuolinen

Kirsi Sinijärvi on syntyperäinen jyväskyläläinen ja toimii tätä nykyä R-kauppiaana mm. Jyväskylässä ja Laukaassa.

– Kouluttauduin aikoinani ravintolakokiksi, jossa ammatissa viihdyinkin 33-vuotiaaksi asti.
Sitten halusin tehdä välillä jotakin muuta, hän kertoo.

Elettiin vuotta 2009 ja Lievestuoreelle etsittiin
R-kauppiasta. Kirsi innostui kokeilemaan uutta uraa ja toimi aluksi pienen paikkakunnan R-kauppiaana. Kun kioski lopetettiin, hän siirtyi R-kauppiaaksi Laukaaseen. Parhaimmillaan Kirsin vastuulla on ollut kaikkiaan yhdeksän R-kioskia.

Omat kioskivuoronsa Kirsi hoitaa Laukaassa ja Jyväskylässä. Tämän ohella hän laatii muiden vastuullaan olevien kioskien työvuorolistat, maksaa palkat, sekä ohjeistaa, neuvoo ja opastaa työntekijöitä.

Ravintolakokin koulutuksesta on ollut runsaasti hyötyä, sillä tätä nykyä R-kioskissa ollaan paljon tekemisissä ruuan kanssa.

– Yhteneväisyyksiä löytyy, sillä ihan kuten ravintolassakin, myös kioskissa kaiken pitää olla tuoretta ja kauniisti esillä. Tämä työ on myös hyvin asiakaslähtöistä eli tietty palveluasenne on sekin tuttua ravintola-alalta, hän huomauttaa.

Kirsi kuvailee uravalintaansa onnistuneeksi ja oikeaksi:

– Työ on ollut varsin mukaansa tempaavaa, ja toimenkuva on hyvin monipuolinen, hän toteaa.

Varma ja luotettava konsepti

Yrittäjän roolissa R-kauppiaana toimiminen tarjoaa oivallista vastapainoa kassatyölle. Päivään mahtuu paljon erilaisia asioita ja yrittäjänä Kirsi pystyy rytmittämään myös omaa työpäiväänsä paremmin.

Esimiesasemassa korostuu puolestaan tiimityöskentelyn merkitys. Kirsi on harjaantunut pitämään kaikki langan päät käsissään, sillä työntekijöitä hänellä on tällä hetkellä useampi kymmen.

– Paljonhan tässä pitää töitä tehdä, mutta yrittäjän vastuun myötä tulee myös se vapaus, joka on minulle niin mieluista, hän huomauttaa.

R-Kioskin valmis konsepti tarjoaa turvalliset raamit yrittäjyyteen ja vahva tukiverkosto helpottaa työtä. Kirsi arvelee, että ilman niitä hän olisi tuskin lähtenyt kioskiyrittäjäksi.

– Taustalla olevan vahvan organisaation ansiosta asiat hoituvat jouhevasti. Siellä on omat pätevät tiiminsä tekemässä töitä niin tuotteistuksen kuin mainonnankin eteen. R-kauppiaan ei tarvitse muuta kuin laittaa uusi tuote tarjolle juuri siihen hyllypaikkaan kuin ohjeistetaan, hän kuvailee.

Tänä päivänä R-kioski tarjoaa runsaasti myös sähköisessä muodossa olevia tuotteita, kuten vaikkapa lippuja ja puhelinliittymiä. Kaikkiin tällaisiin palveluihin on tarjolla asianmukainen perehdytys.

– Mekin myymme DNA:ta, Saunalahtea ja Teliaa. Siksi on tärkeää, että pystymme ohjeistamaan omia asiakkaitamme. Se juuri on sitä hyvää asiakaspalvelua, hän toteaa.

Niitä jotka pohtivat R-kauppiaaksi ryhtymistä, Kirsi kannustaa lähtemään rohkeasti liikkeelle.

– Tämä on hyvin ihmisläheistä työtä, jossa voi omalla panoksellaan vaikuttaa todella paljon liiketoiminnan onnistumiseen ja sen myötä omaan tulotasoon. Olen aina saanut myös ketjun puolelta tukea ja apua, kun olen sitä tarvinnut. Palvelukeskus auttaa jopa iltaisin, R-kauppias Kirsi Sinijärvi kiittelee.

www.r-kioski.fi/kauppiaaksi

R-Kioskin valmis konsepti tarjoaa turvalliset raamit yrittäjyyteen ja vahva tukiverkosto helpottaa työtä. Omat kioskivuoronsa Kirsi hoitaa Laukaassa ja Jyväskylässä. Tämän ohella hän hoitaa muiden vastuullaan olevien kioskien työvuorolistat ja palkat, sekä ohjeistaa, neuvoo ja opastaa työntekijöitä.

(Lähde: Ravintola, Kahvila & Fastfood 2/2022)

R-kioskikauppiaan päivä on täynnä vaihtelua

Nina Suodenjoki on toiminut R-kioskikauppiaana jo reilut viisi vuotta. Hän vastaa Hyllykallion R-kioskista, ja viimeisimpänä hän on ottanut hoidettavakseen Seinäjoen sairaalan uuden R-kioskin.

Energinen Nina työskenteli ennen yrittäjäksi ryhtymistään ravintola-alalla. Nähtyään ilmoituksen, jossa haettiin uusia kauppiaita, hän innostui ajatuksesta.

– Edellisessä työpaikassani tuli samoihin aikoihin mittavia muutoksia ja koin, että nyt on vaihdon aika. Olen ollut kyllä päätökseen tyytyväinen, hän sanoo ponnekkaasti.

Nina kiittelee R-kauppiaan toimenkuvaa monipuoliseksi. Yrittäjänä voi olla oman itsensä herra. Ravintola-alan ammattilaisena Ninaa ilahduttaa myös se, että R-kioski on tänä päivänä vahva foodservice-sektorin toimija.
– R-kauppiaan työ on kyllä aika vapaata, ja tässä saa ideoida kaikenlaista, hän puntaroi.

Seinäjoen sairaalan uusi R-kioski toimittaa ruokaa myös tilauksesta sairaalan sisällä, mikä on Ninan mukaan kiva lisä työhön. Moderni ja tilava keittiö mahdollistaa esimerkiksi pizzojen ja piirakoiden paistamisen, mikä miellyttää leipomisesta tykkäävää Ninaa.
– Nytkin olen lähdössä sairaalalle hoitamaan yhtä asiakastilausta. Toimitamme osastoille tarjoiluja lääkärien tilaisuuksiin, hän kertoo.

Organisaation leveät hartiat yrittäjän etu

R-kioskiyrittäjäksi ryhtyminen oli Ninalle yhtä kaikki iso askel. Yksinyrittäjäksi hän ei olisi lähtenyt.
– Tämän kaltaisen kioskin valikoima on jo niin mittava, että sen rakentaminen ja neuvotteleminen olisivat vieneet yksinyrittäjän kaiken ajan, hän valottaa. R-kioskin tarjoaman vahvan tukikonseptin turvin oli sen sijaan jouhevaa lähteä liikkeelle.

Ninan vetämät R-kioskit työllistävät yhteensä 14 työntekijää. Senkin vuoksi on hienoa, että tukena on R-kioskin omat palkanlaskijat, samoin kuin it-tuki ynnä alue- ja myyntipäälliköt. Koska kyseessä on ketju, tietyt normit määrittävät toki toimintaa. Silti työssä on yrittäjän vapaus ja mahdollisuus vaikuttaa kaikkeen. Mikä hienointa, ahkeruus palkitaan, ja se näkyy myös kauppiaan tilipussissa.
– Itse olen aina kehittelemässä kaikennäköistä uutta, kuten erilaisia tapahtumia toisten paikallisyrittäjien kanssa, hän kertoo hymyillen.

Korona-aikana tehdyt rajoitukset ovat kohdelleet kovalla kädellä ravintolasektoria. Onneksi noutoruuan merkitys on kuitenkin vain kasvanut viimeisen puolentoista vuoden aikana.
– Meillä ei ole toistaiseksi ollut mitään hätää, eikä ketään ole tarvinnut lomauttaa. Kyllähän sitä on hyvä mieli työntekijöiden puolesta ja on todella kiitollinen, kun pystyy tarjoamaan töitä näinkin monelle, Nina toteaa ja jatkaa.

Voin kyllä suositella R-kauppiaaksi ryhtymistä, etenkin ravintola-alan ihmisille. Tässä työssä toimenkuva on ihmisläheinen, työ on innostavaa ja tarjoaa myös varman toimeentulon.

(Lähde: Ravintola, Kahvila & Fastfood 3/21)

Satu vaihtoi R-kioskiyrittäjäksi oikeaan aikaan

Satu Halttunen on koulutukseltaan à la Carte -kokki ja toiminut yrittäjänä nyt yli vuoden ajan.

Kiteen R-kioskilla ovi käy tiheään – päivä on ollut vilkas, kuten tavallista. Se ei kokenutta ravintola-alan ammattilaista haittaa, päinvastoin. – Kun töitä on riittävästi, työpäivä kuluu kuin siivillä, hän kiittelee hymyillen.

Yrittäjyys on aina kiehtonut Satua juuri siksi, että siinä ihminen saa olla itse puikoissa.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään hän oli puntaroinut paikan vaihdosta jo pidempään.
– Silloinen ravintolatyöni ei tarjonnut riittävästi haasteita, mutta Kiteen kokoisella paikkakunnalla ei ole helppo löytää koulutukseni mukaista työtä, hän valottaa. Satu huomasi, että Kiteelle haettiin kuitenkin uutta R-kioskin vetäjää.

Hetken asiaa puntaroituaan hän päätti käydä kauppiaan luona juttelemassa. Tämä innostui esittelemään Sadulle R-kioskin konseptia ja tuotevalikoimaa. R-kioski on monesti pikkukylällä se paikka, mistä saa lähes kaikkea. Siinä missä R-kioskille tultiin ennen jättämään Veikkausta tai ostamaan postimerkkejä, nyt selkeästi kasvavin sarka on kuitenkin pikaruoka. Satu huomasi,
että R-kioskiyrittäjälle ravintola-alan koulutuksesta ja kokemuksesta on runsaasti hyötyä.

– Seuraavaksi suuntasinkin jo aluepäällikön juttusille, jonka avulla asiat lähtivät järjestymään ripeästi, Satu kertoo. Virallisesti Sadusta tuli R-kioskiyrittäjä 18. helmikuuta 2020. Ajoitus ei olisi voinut olla parempi – pian korona ja sen aiheuttamat rajoitukset olivat myös Kiteellä todellisuutta.

Koko Suomea ravisteleva kriisi iski ehkä pahimmin juuri ravintola-alaan. – Tämä oli siten todellinen onnenpotku, muuten olisin ollut tänäkin talvena lomautettuna, hän toteaa vakavana. Satu on tottunut ravintolassa nopeatempoiseen työhön. R-kioskillakin voi yhtäkkiä olla jonoa ovelle asti, samalla kun pitää valmistaa ruokaa. Pullaa paistetaan pitkin päivää viittä eri sorttia ja sen kanssa on tarjolla tumma ja vaaleapaahtoista, tuoretta Pauligin kahvia. Ruokatuotevalikoima on kasvanut voimakkaasti kuluneen vuoden aikana. – Kohta aloitettuani valikoimiin tuli mukaan muun muassa pizza slicet ja chicken wingsit, ja saimme lämpövitriinin, mistä kiireiset asiakkaat saavat tuotteet kuumana nopeasti mukaansa, Satu kertoo.

Kitee on pieni kylä. Vaikka asiakasmäärät eivät ole kasvaneet, ruuan menekki on noussut jatkuvasti, jopa 200 %. Lounaspöydässä tulee helposti ähky, ja moni nauttiikin mieluummin Ärrän tarjoamaa pikkupurtavaa vaikka sitten vähän useammin. Etenkin taquitot, ja muut lämpimät välipalat sekä pikkusuolaiset, ovat nyt suosittuja.

Satu pääsee työssään toteuttamaan myös omia ideoitaan. – Viimeisimpänä uutuutena valikoima laajeni täytettyihin leipiin, joissa tuotteen ulkonäöllä ja maulla on iso merkitys, hän huomauttaa ja kannustaa kiinnostuneita alan ihmisiä lähtemään mukaan R-kioskiyrittäjiksi.

R-kioskin tukiverkosto, myynti- ja aluepäälliköt, controllerit ja palkanlaskijat auttavat myynnin kehittämisessä, henkilöstöasioissa ja talouspuolen kysymyksissä. Vahva brändi, toimiva konsepti ja palvelukeskuksen tarjoama päivittäinen tuki ovat Satun mielestä olleet tärkeitä tekijöitä menestyksessä.
– Mukavinta on kivojen asiakkaiden ohella nähdä kuitenkin oman työnsä tulokset, hän kiittelee.

(Lähde: Ravintola, Kahvila & Fastfood 2/21)

Kauppiaalle tärkeintä ovat tyytyväiset asiakkaat

Kotkan Keskuskadun R-kioskilla käy aamuisin kuhina. Arjen askareisiin matkalla olevia asiakkaita palvelee kauppias Marjaana Lemström yhdessä kioskin kahden työntekijän kanssa. Asiakkaat otetaan vastaan ammattitaidolla ja kuulumisia vaihdetaan suurella sydämellä. Asiakkaat ovat kauppiaalle kaikki kaikessa.

Marjaana Lemströmin ura R-kioskin palveluksessa on ollut pitkä. Hän aloitti myyjän työt vuonna 1983 ja toimi myöhemmin 16 vuotta esimiehenä ennen siirtymistään kauppiaaksi. R-kioskin kauppiaat toimivat kolmen vuoden jaksoissa, jonka jälkeen kauppiaaksi haetaan uudelleen.

– Kauppiaaksi lähteminen vaatii päätöksen ja pienen pääoman. Myös sitoutumista ja asennetta pitää löytyä tähän hommaan. Olen ollut kauppiaana nyt vuodesta 2013 lähtien, eli kauppiaana olen ollut nyt yli kymmenen vuotta, Marjaana kertoo.

– Kun aloitin kauppiaana, oli fiilis mahtava. Kioskista tuli minun paikkani. Totta kai myös jännitti, mutta päätöksenteossa auttoi niin aiempi kokemukseni kuin R-kioskin todella vahva tukiorganisaatiokin. Tiesin, että päätös oli oikea.

R-kioskilla ollaan yhtä suurta perhettä

R-kioskin kauppiaana minkään asian kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Organisaatio tukee kauppiaita aluepäälliköiden, myyntipäälliköiden ja kontrollerien avustuksella. Myös muiden kauppiaiden tuki ja oman tiimin toimivuus ovat tärkeitä seikkoja.

– R-kioskin palvelukeskus on erinomainen. Aina on tuki takana, jos haluaa tietää jotain tai jokin asia mietityttää. Palvelukeskuksen ihmiset ovat heti tilanteen tasalla, ja kynnys soittaa on tehty todella matalaksi.

– Kauppiaat tukevat toisiaan. Teemme yhteistilauksia ja jaamme onnistumisia. Oma tiimini kioskilla on maailman paras. Meillä on erittäin myyntihenkiset ja ammattitaitoiset työntekijät. He ovat todella upeita asiakaspalvelijoita, Marjaana kehuu.

”Jos meillä ei olisi asiakkaita, ei meillä olisi mitään”

Keskuskadun R-kioskin asiakasmäärä ja liikevaihto ovat kasvaneet Marjaanan kauppiasaikana jatkuvasti. Töitä tehdään paljon, mutta rennolla fiiliksellä. R-kioskilla asiakas on aina ylin johtaja – näin myös Marjaanan kioskissa.

– Kauppa pyörii todella hyvin tänä päivänä, ja kauppiaana olen tietenkin tyytyväinen siihen. Työtä tehdään kovasti, mutta se kuuluu asiaan. Kauppiaana tiedän, että töitä on paljon, mutta se on pelkästään hyvä asia, Marjaana sanoo.

– Meillä on rento meininki täällä, ja uskon, että asiakkaatkin aistivat sen. Asiakas on aina numero yksi, ja töitä tehdään tämä asia huomioiden. Jos meillä ei olisi asiakkaita, ei meillä olisi mitään, Marjaana päättää.

 

Teemu Siltanen: ”Jokainen päivä on erilainen”

Teemu Siltanen toimii kauppiaana Euran ja Säkylän R-kioskeilla. Syksyllä 2023 Teemu otti myös Porin Satasairaalan hoitaakseen. Kauppiaan työ on Teemun mukaan hauskaa sekä vaihtelevaa. Yksikään päivä ei ole samanlainen kuin edellinen. Eniten Teemu nauttii asiakkaiden kohtaamisesta sekä siitä, kuinka henkilökunta toimii tiiminä.

Raisiosta kotoisin oleva Teemu aloitti R-kioskilla työskentelyn vuonna 2010. Kauppiaaksi hän ryhtyi vuonna 2014. Tällä hetkellä Teemu toimii kauppiaana Euran, Säkylän sekä Porin Satasairaalan kioskeilla.

– Kauppiaana aloittaminen on helppoa. Olet franchising-yrittäjiä, sinulla on valmis tila ja R-kioski hoitaa puolestasi kaikki alkoholi-, tupakka- ja nikotiiniluvat. Sinun ei oikeastaan tarvitse niistä murehtia, vaan kokonaisuus on valmis paketti. Aloittamista varten sinun on vain hankittava rahoitus, Teemu kertoo.

Asiakkaat antavat energiaa

Kauppiaana ja yrittäjänä Teemu vastaa kioskin toiminnasta kokonaisvaltaisesti. Työ on vaihtelevaa ja edellyttää kauppiaalta joustavuutta sekä sitoutuneisuutta. Eniten energiaa Teemulle antavat asiakkaat sekä hänen työkaverinsa.

– Nautin työssäni eniten asiakkaiden kohtaamisesta. He auttavat jaksamaan ja ovat aina se päivän piristys. Nautin myös siitä, että minulla on todella hyvä henkilökunta. Tsemppaamme yhdessä toisiamme. Olemme pärjänneet hyvin ja olemme hyvä tiimi, Teemu hymyilee.

– Kannustan henkilökuntaani ja yritän motivoida heitä mahdollisimman paljon. Painotan sitä, että tämä ei ole minun kioskini, vaan meidän kioskimme.

Ketjun tukiorganisaatio ja vahva brändi tukevat yrittäjää

Vaikka työ on vaativaa, on kauppiaalla takanaan kuitenkin koko ketjun tukiorganisaatio sekä vahva brändi. R-kioski on valtakunnallinen toimija, jonka tuntevat käytännössä kaikki Hangosta Ivaloon. Ketjulta ja muilta kauppiailta saatava tuki sekä tunnettu brändi tekevät kauppiaana toimimisesta helppoa.

– Ketjun tuki on todella vahvaa. Jos minulla on jokin ongelma, niin saan siihen vastauksen samana päivänä tai viimeistään seuraavana päivänä. Koskaan en ole jäänyt ongelmien kanssa yksin, vaan ratkaisu on aina löydetty yhdessä.

– Voin lämpimästi suositella kauppiaana toimimista. Tämä on hauskaa hommaa, ja jokainen päivä on erilainen, Teemu summaa.