Tiedote 6.6.2024

R-kioskit ja Suomen rautatieasemat ovat olleet samalla raiteella jo yli sata vuotta, ja kulkevat tiivisti yhdessä edelleen. R-kioski lahjoitti toukokuussa kaksi 40-luvulta olevaa kioskia Hyvinkäälle Suomen Rautatiemuseoon. Nämä kioskit vietiin vielä säilytykseen, mutta yhteisestä historiasta kertoo museon pihalla ennestään oleva R-kioskirakennus.

Suomen Rautatiemuseossa jo ennestään esillä oleva kioski on Mäntyharjulta ja edustaa vuonna 1915 pidetyn kioskisuunnittelukilpailun jälkeistä mallia. Suomen Rautatiemuseon kokoelmapäällikkö Sakari Hanhimäki arvelee sen olevan 1920-luvulta. Keväällä museoon tuodut kioskit edustavat modernimpaa 1930-luvulla käyttöönotettua kioskiarkkitehtuuria. Toinen kioskeista on pystytetty vuonna 1949 Järvenpäähän ja toinen, hieman vanhempi ja pienempi kioski on peräisin Seinäjoelta.

Rautatiemuseon kokoelma painottuu kaluston ja varsinkin veturien esittelyyn, mutta mukana on myös matkustamiseen liittyvää aineistoa. Museossa vierailee vuosittain lähes 30 000 kävijää.

– R-kioskit ovat elävä osa rautateiden historiaa ja myös nykypäivää. Jo silloin yli sata vuotta sitten Rautakirjan kioskeista haettiin ajanvietettä matkalle ja vähitellen asemakioskeista alkoi saada myös esimerkiksi makeisia. Nythän R-kioskeista ostetaan junamatkalle evästä ja matkalippuja, Hanhimäki sanoo.

Sisällöntuotantopäällikkö Marina Bergström Suomen Rautatiemuseosta toteaa, että kioskit kertovat osaltaan matkailun muuttumisesta ja arkkitehtuurista.

– Asemillahan on aina ollut kioski. Meillä ennestään Hyvinkäällä ollut kioski ja nämä uudet ovat kauniita, toisessa uusista kioskeista on hieno lippa. Tarkoituksena on, että kun saamme kioskit osaksi näyttelyä, niin voimme hyödyntää niitä tapahtumaelämyksissä, Bergström sanoo.

R-kioski päätti esittää Suomen Rautatiemuseolle Vantaa Ärrävaarassa olleiden kioskien lahjoittamista, koska niiden siirtäminen uusien toimitilojen läheisyyteen ei ollut mahdollista. Pääkonttori muutti viime kesänä Espoon Leppävaaraan. Kioskeissa on ollut peruslämpö, ja niistä on pidetty hyvää huolta.

Luukkukioskeista moderneiksi kioskimyymälöiksi

R-kioskin vastuullisuus- ja viestintäpäällikkö Kiira Kivisaari kertoo, että R-kioskissa oltiin onnellisia, kun Rautatiemuseo pystyi vastaanottamaan vanhat kioskit. Näin niiden tärkeä kulttuuriperintö säilyy.

– Tunnemme, että meillä on kulttuurihistoriallinen vastuu kertoa yli satavuotisesta toiminnastamme, Kivisaari tiivistää.

Kivisaari on vanhoja kioskeja ihaillessaan ja niiden historiaan tutustuessaan miettinyt R-kioskikulttuurin muutosta. Ennen kioskeissa ei ollut esimerkiksi vesipisteitä. Nyt R-kioskit ovat omaleimaisia kahviloiden, ruokakauppojen ja grillien yhdistelmiä, joista matkaevään ja lukemisen lisäksi saa vaikkapa salaattilounaan tai hodariaterian.

– Olemme edelleen vahvasti mukana matkakeskuksissa rautatie- ja linja-autoasemilla nykyaikaan sopivalla kioskikonseptilla. Luukkukioskeja meillä on käytössä enää yksi Helsingin päärautatieasemalla. Kioskeihin on viime vuosina tullut myös itsepalvelukassat. Uusiin kioski-innovaatioihin lukeutuvat miehittämätön kioski Viikissä ja R-Go! -automaatit, joita löytyy muun muassa Jyväskylästä ja Seinäjoelta, Kivisaari kertoo.

Viikin R-kioskilla ei ole henkilökuntaa, siellä voi asioida esimerkiksi ”R-kantis”-sovelluksen avulla.

 

Lisätietoja:  

viestinta@r-kioski.fi, puh. +358 20 5544 095

R-kioski on yrittäjävetoinen convenience-ketju, joka tarjoaa asiakkailleen syötävää ja juotavaa sekä tärkeitä jokapäiväisiä tuotteita ja palveluita – nopeasti ja mukavasti silloin ja sieltä mistä asiakas niitä haluaa. Ärrällä henkilökohtainen palvelu ja hyvä hinta-laatusuhde ylittävät asiakkaan odotukset. R-kioski – nopeaa ja mukavaa on asiointi. R-kioski on osa REITAN-yhtiöön kuuluvaa REITAN CONVENIENCE -yhtiötä, ja sillä on valtakunnallinen peitto 350 myymälällä. R-kioskin bränditunnettuus on 95 %.

REITAN CONVENIENCE -yhtiöön kuuluvat R-kioski Suomessa, Narvesen Norjassa, Latviassa ja Liettuassa, Pressbyrån Ruotsissa, 7-Eleven Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, Uno-X 7-Eleven Norjassa ja Tanskassa, R-kiosk Virossa, Lietuvos Spauda Liettuassa, Caffeine -kahvilat Latviassa, Virossa, Liettuassa, Norjassa ja Tanskassa sekä Northland-kahvilat Norjassa. REITAN CONVENIENCE on markkinajohtaja jokaisessa toimintamaassaan.