Verkkoartikkeli 27.11.2024
R-kauppiaat Emilia Puustinen Nilsiän Ärrältä ja Matti Muikku Helsinki-Vantaan lentoaseman kioskilta ovat huomanneet asiakkaiden taloudellisen tilanteen parantuneen ja mielialan kohonneen. Tämä näkyy kioskilla iloisena jutusteluna ja herkkutuotteiden myynnin kasvuna.
Emilia Puustinen ja Matti Muikku ovat R-kioskin kuusihenkisen kauppiasneuvoston jäseniä. He tulkitsevat taloudellisen tilanteen kohentumisen näkyvän kioskeilla aika samanlaisena ympäri Suomen, vaikka erojakin tietysti löytyy. Myös R-kioskin toimitusjohtaja Teemu Rissanen kertoo, että usko tulevaan on vahva koko ketjussa.
– Korkojen lasku ja ostovoiman vahvistuminen näkyvät kioskilla positiivisena ilmapiirinä. Asiakkaiden kanssa jutellessa huolestuneet äänensävyt ovat vaimenneet, eikä hintojakaan kysellä niin paljon. Kuopasta on tultu ylös, Puustinen kertoo ja toteaa, että nyt puhutaan muustakin kuin sähkölaskuista. Asiakkaat haluavat välillä hemmotella itseään.
Matti Muikku on huomannut postitiivisuuden näkyvän siinä, että asiakkaat ovat iloisella mielellä lähdössä matkalle ja evääksi ostetaan herkkuja takavuosien tapaan. Kulutuskäyttäytyminen on kuitenkin viime vuosien aikana muuttunut, ja R-kioskin valikoimaan on tullut runsaasti lounaaksi ja välipalaksi sopivia tuotteita.
– Nyt menee kaupaksi suklaata sekä suolaisia ja makeita herkkuja paistospisteeltä. Nämä tuotteet kertovat yleensä siitä, että ollaan valmiita käyttämään rahaa, Muikku miettii.
Itsetehdyt tuotteet ja kahvi ovat kysyttyjä
R-kioskin tarjonnassa näkyvät kulutuskäyttäytymisen muutokset. Viime vuosina valikoimaan on tullut runsaasti naposteluherkkujen lisäksi lounaaksi ja välipalaksi sopivia tuotteita.
– Itsetehdyt leivät ja leivonnaiset ovat kysyttyjä. Asiakkaat varmistavat, että ovathan leivät, slaiderit tai taquitot kioskin omia. Tuoreutta arvostetaan, Muikku vakuuttaa.
Puustinen kertoo, että heillä menevät kaupaksi mukaan otettavat eväät, eikä niitä enää tehdä niin paljon kotona.
– Laatu ja tuoreus ovat R-kioskin asiakkaille odotusarvo, Rissanen tiivistää.
Kokeneet R-kauppiaat Puustinen ja Muikku ovat yllättyneitä siitä, kuinka hienosti ja nopeastikin asiakkaat ovat omaksuneet uudenlaisen Ärrän eli sen, että R-kioskilta saa syötävää ja juotavaa ja erityisesti kahvia. Aika harva enää ihmettelee, että paistetaanko pullat ihan oikeasti kioskissa ja että leivät ja täytetyt croissantit ovat itsetehtyjä.
R-kioskin taikasana on kahvi. Muikku kertoo tarinan, kuinka asiakas antoi hänelle muualta ostetun täyden kahvimukin ja pyysi heittämään sen pois, koska kahvi oli niin seissyttä ja pahaa. Hän osti sitten kahvin Muikulta, koska tiesi Ärrän kahvin olevan tuoretta. Rissanen jatkaa tähän, että yksi R-kioskin ketjuvahvuuksista onkin se, että kaikista R-kioskeista saa hyvää ja tuoretta kahvia, koska kahvi valmistetaan aina tietynlaisilla laitteilla samanlaiseen tapaan.
– Eikä kahvi kioskeilla pääse termareissa vanhenemaankaan, koska myymme lähes 10 miljoonaa kahvikuppia vuodessa, Rissanen sanoo.
Ohikulkijat ja kantikset asiakkaina
R-kioskit tunnetaan nopeina ja helppoina ostospaikkoina, jotka esimerkiksi isommissa kaupungeissa sijaitsevat asemilla ja ostoskeskuksissa. Pienillä paikkakunnilla Ärrän rooli on hyvin moninainen. Puustinen kertoo, kuinka Nilsiän lähes 30-paikkainen terassi on kesäisin huippusuosittu ja samanlainen on suunnitteilla Puustisen toiseen kioskiin Juankoskelle.
– Meillä on kanta-asiakkaita, jotka tulevat joka aamu kaikessa rauhassa kahvittelemaan ja juttelemaan samalla porukalla. Siinä sitten ihmetellään maailman menoa ja välillä juodaan synttärikahveja tai juhlistetaan lapsenlapsen syntymää, Puustinen kertoo.
– Lentoasemallakin asioi kanta-asiakkaita, kuten henkilökuntaa. Osa liikematkustajistakin tulee tutuiksi, kun lentävät joka viikko, Muikku kertoo.
Yrittäjällä vastuu ja vapaus
R-kioskin kauppiasneuvostossa keskusteluissa nousee usein esiin yrittäjyys ja varsinkin R-kauppiaana oleminen. R-kauppiaat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä valitsemaansa työhön ja franchising-yrittäjyyteen. Puustinen ja Muikku ovat samaa mieltä siitä, että yrittäjyyttä ei oikein osata arvostaa.
– R-kauppiaat esimerkiksi työllistävät paljon ja myös nuoria, Muikku sanoo.
Hän epäilee, että moni harkitsee yrittäjäksi ryhtymistä, muttei uskalla, kun kuulee varoitteluja valtaisasta työtaakasta.
Puustinen ja Muikku ovat löytäneet tasapainon työn ja vapaan välille. Puustiselle se oli alun alkaenkin yksi yrittäjyyden perusajatuksista. Työllä ei kannata itseään tappaa.
– Minulla on kioskeilla niin hieno ja hyvä tiimi, että voin hyvin mielin pitää vapaapäiviä. Tiskin takana voi olla joku muukin, Puustinen toteaa.
R-kauppiaat ovat franchising-yrittäjiä, jolloin he ovat itsenäisiä yrittäjiä, mutta osa ketjuyritystä. Muikku pitää toimintamallia loistavana tai ainakin hänelle se on ollut juuri se oikea yrittäjyyden muoto.
– Yrittäjänä minulla on edelleen vastuu ja vapaus, mutta saan tukea ketjulta. Itse esimerkiksi käytän kirjanpitoon liittyvää apua. Näin voin keskittyä tärkeimpään eli asiakkaiden palvelemiseen.
– Ilman ketjun tukea yrittäjänä oleminen olisi hankalampaa, Puustinen miettii.
R-kauppiaiden mediaanitulo kasvussa
Myönteinen kehitys näkyy myös R-kauppiaiden keskimääräisissä tuloksissa ennen yrittäjän palkkaeriä. R-kauppiaiden tulokset ovat jo parin vuoden ajan kehittyneet positiivisesti. Rissanen toteaa, että kasvu on ollut yli 10 prosenttia ja osalla yli 20 prosenttia.
– Jos kasvua vertaa keskimääräisen palkansaajan ansiokehitykseen, on kasvu paljon suurempaa. Kauppiailla onkin kyky nostaa yrityksestään suomalaista keskiansiota korkeampaa palkkaa, Rissanen sanoo.
Muikku toteaa, että yrittäjänä hän tienaa enemmän, mitä saisi toiselle työskennellessä.
R-kioskin kauppiasneuvostossa R-kauppiaat ja tukiorganisaation edustajat kehittävät yhdessä ketjua. Puustinen kertoo, että hän on ennen kauppiasneuvoston jäsenyyttäkin saanut äänensä kuuluviin ja on voinut vaikuttaa.
– Kauppaisneuvostossa huomaa, kuinka erilaisia R-kioskit voivat olla. Nämä keskustelut ovat itselle tärkeitä. Kioski Nilsiässä ja Juankoskella on erilainen kuin vaikka Helsingin Kampissa tai lentoasemalla. Asiakkaat kuitenkin ostavat meiltä eväitä, pullaa ja kahvia ja lottoavat ihan samaan tapaan, Puustinen toteaa.